Kostråd

Mamma har länge tjatat om det här med mjölk och varför man inte ger det till barn under ett år. Jag har till viss del hållt med henne men samtidigt inte haft något argument till varför man ska lyssna på "reglerna". För ett tag sen hittade jag på livsmedelsverket om det här och där stog det att man ska undvika att ge stora mångder mjölk till barn under ett år för mjölk innehåller för lite järn men man kan gärna ge lite mjölk då och då, bara inte som måltidsdryck.. ungefär så stog det men nu hittar jag inte det utan istället hittar jag det här:
 
"Tidigare trodde man att allergi kunde förebyggas om man väntade med att ge barnet fisk, ägg, mjölk och nötter tills det var ett år, men nyare forskning visar att det inte är så."
 
Nu hittade jag det där om järninnehållet också:
"Vänta med att ge mjölk som dryck och större mängder fil eller yoghurt tills barnet har fyllt ett år. Mjölk innehåller i och för sig många viktiga vitaminer och mineraler, men bara lite järn. Om barnet får mycket mjölk eller mjölkprodukter är det risk att barnet inte orkar äta tillräckligt av annan mat, som är mer järnrik."
 
http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Kostrad/Spadbarn/
 
Anledningen till att jag gör ett inlägg om det här är för att jag själv inte haft en susning om varför man inte ska ge mjölk.. och dessutom verkar ju en del tolka det som att mjölk är livsfarligt för barnen innan dom fyllt 1 år vilket bara måste vara fel. Det kanske är bättre att ge lite mjölk i maten eller till gröten nån gång då och då så att dom vänjer sig lite. 
Så har iaf jag gjort.. sen Lucas var 6-7 månader har jag mosat hans mat med lite mjölk. Och nu sen 1-1½ månad tillbaka har han fått lite mjölk till gröten på mornarna. Dessutom får han naturell yoghurt till mellis ibland och det verkar inte som att han må nå dåligt av det alls.
 
 
 

Lämna gärna ett ord eller två..
Postat av: Denise

Det där har jag varken hört talas om eller läst :) Har gett Alvin mjölk sen jag vet inte när. Känns ju konstigt om det vore "farligt" :S

2012-11-30 @ 18:43:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0